,

Onthulling Kunstwerk Novo Sion van Michiel Kluiters 12 oktober

In opdracht van de gemeente Rijswijk heeft beeldend kunstenaar Michiel Kluiters een bijzonder kunstwerk gerealiseerd voor de nieuwbouwwijk tussen oud Rijswijk en Delft: RijswijkBuiten. Het kunstwerk getiteld Novo Sion bestaat uit zestien grote schijven die verspreid over de wijk in stoep en straat zijn opgenomen. Één van de schijven is te vinden in de Warmoestuin. In de schijven heeft Kluiters in een reliëf van cortenstaal en beton telkens een andere voorstelling aangebracht die verwijst naar een stukje van de rijke geschiedenis van dit gebied. Vrijdag 12 oktober om 16.30 uur houdt Marloes Borsboom (wethouder cultuur) het kunstwerk ten doop. Daarbij zal ook de bijbehorende AudioApp in gebruik worden genomen.

Bij zijn onderzoek naar RijswijkBuiten ontdekte Michiel Kluiters (1971) dat het gebied in de loop van de tijd keer op keer met de grond gelijk is gemaakt om er vervolgens weer iets nieuws op te bouwen. Zo ook de laatste keer toen de meters tuinbouwkassen moesten wijken voor de nieuwbouwwijk die er nu staat. Dat gegeven fascineerde hem om meer in de geschiedenis te duiken en een relatie te leggen met de wijk zoals die bedoeld is: een groene, duurzame wijk die je het gevoel geeft buiten te wonen. De naam van het kunstwerk is afgeleid van het klooster Sion dat hier ooit stond. Kluiters ziet zijn werk als een soort bedelarmband waarbij de afzonderlijke amuletten elk een eigen verhaal vertellen.

Op de schijven van 120 cm doorsnee heeft Kluiters in reliëf – niet hoger dan dat van een putdeksel – zijn verbeelding de vrije hand gegeven. Om het verband tussen de nieuwe wijk en de geschiedenis van de plek verder te versterken, ontwikkelde hij bij de schijven een speciale AudioApp; Rondje Rijswijk genaamd. Deze is gratis te downloaden in de App store. Zowel volwassenen als kinderen krijgen er extra verhalen te horen over het Spook van Sion, een reislustige Romeinse mijlpaal en een muntschat. Zo worden de verschillende lagen van de geschiedenis op een vrije manier verbeeldt en krijgt de nieuwe wijk wortels.

Kluiters geniet in Nederland bekendheid met zijn vrije werk waarin hij architectonische constructies op een onverwachte manier presenteert zodanig dat je als kijker de ruimte anders gaat ervaren. Tot het eind van dit jaar maakt hij met monumentale, tromp l’oei-achtige foto-installaties deel uit van de succesvolle tentoonstelling Phantom Limb in het Fries Museum Leeuwarden. Naast zijn vrije werk maakt hij regelmatig werk voor de openbare ruimte. Zo heeft hij een jaar geleden in Schagen het Monster van Nes voor een fietstunnel gerealiseerd. Voor zijn werk in de openbare ruimte vormt geschiedenis en archeologie vaak een vertrekpunt. Dat geldt ook voor Novo Sion in RijswijkBuiten.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie